تبلیغات
وبلاگ شخصی جواد بهزادی
مسلم است که برای دل خودم می نویسم ولی شما هم بخوانید
موضوعات
آرشیو مطالب
کلمات کلیدی
پنجشنبه 31 مرداد 1392, 04:33 ق.ظ جواد بهزادی
شیمی  از بسیاری از جهات شبیه به آشپزی است و آزمایشگاه در نگاه اول یک آشپزخونه بزرگه. قواعد آشپزی را که بلد باشی درک متالورژی و شیمی وابسته به آن آسون تر می شه. به عنوان یک خانم خانه دار یا آقای علاقه مند به آشپزی، این نکته براتون واضح و مبرهن است که ثبات در کیفیت بالای مواد ورودی شرط اولیه یک آشپزی خوبه. یادش به خیر اما در دوران نکبت دهه شصت اون روزها که برنج کوپنی می دادند و معلوم نبود برنج مذکور از کجای عالم میاد، با هر بار ورود برنج تازه، مامان خونه تا یکی دوبار دستش نمی اومد که این دفعه چه کار کنه که برنج شفته نشه، وا نره، دون بمونه و خوشمزه بشه. یادمه اون دوران برنج آوردن از شمال مجاز نبود و تو مرزن آباد ماشین را نگه می داشتند و میگشتند که کسی با خودش برنج نیاره تهران. دلیلش یادم نیست اما کار ابلهانه ای بود دوامی هم نیاورد. اگر همیشه کیسه برنج خونه از برنج باسماتی هندی پر باشه، کره پاستوریزه شکلی داشته باشی و یک پلوپز، سر هم کردن برنج و در آوردن یک چلوی خوشمزه کاری نداره. آب بریز، برنج بریز، نمک بریز، دوشاخه را بزن به پریز! 

شیمی  از بسیاری از جهات شبیه به آشپزی است و آزمایشگاه در نگاه اول یک آشپزخونه بزرگه. قواعد آشپزی را که بلد باشی درک متالورژی و شیمی وابسته به آن آسون تر می شه. به عنوان یک خانم خانه دار یا آقای علاقه مند به آشپزی، این نکته براتون واضح و مبرهن است که ثبات در کیفیت بالای مواد ورودی شرط اولیه یک آشپزی خوبه. یادش به خیر اما در دوران نکبت دهه شصت اون روزها که برنج کوپنی می دادند و معلوم نبود برنج مذکور از کجای عالم میاد، با هر بار ورود برنج تازه، مامان خونه تا یکی دوبار دستش نمی اومد که این دفعه چه کار کنه که برنج شفته نشه، وا نره، دون بمونه و خوشمزه بشه. یادمه اون دوران برنج آوردن از شمال مجاز نبود و تو مرزن آباد ماشین را نگه می داشتند و میگشتند که کسی با خودش برنج نیاره تهران. دلیلش یادم نیست اما کار ابلهانه ای بود دوامی هم نیاورد. اگر همیشه کیسه برنج خونه از برنج باسماتی هندی پر باشه، کره پاستوریزه شکلی داشته باشی و یک پلوپز، سر هم کردن برنج و در آوردن یک چلوی خوشمزه کاری نداره. آب بریز، برنج بریز، نمک بریز، دوشاخه را بزن به پریز! 

تا اونجائی که من یادم می اد دو سه تا کارخانه معظم استخراج روی در اون دوران وجود داشت، شرکت ذوب و روی بافق در استان یزد، شرکت سرب و روی زنجان. منیع عمده تولید کنسانتره روی،  معدن سرب و روی انگوران بود به نظرم همین معدن بود که خوراک این دوتا کارخانه بزرگ و ده ها کارگاه ریز و درشت دیگه را فراهم می کرد و باز تا آنجائی که ذهن من یاری می ده،تغییرات در ترکیب شیمیائی خاک کنسانتره روی معدن انگوران نا محسوس بود. همیشه یک جور بود. یک منیع لایزال برنج باسماتی با درصد جزئی آلاینده هائی چون اکسید کبالت، کادمیوم و نیکل. در بدترین حالت کنسانتره روی به جای اینکه حاوی اکسید روی باشه، می شه سولفید روی که به هیچ وجه در اسید سولفوریک حل نمی شه و باید بردش تو فرایند" تشویه "که برای خودش بساطی است. خاک سولفیدی را در کوره های مطبق بلند مرتفع می سوزانند و SO2 حاصله را هوا می دهند یا اسید سولفوریکش می کنند و خاک را اکسیدی می کنند که شرکت ذوب و روی بافق این رقمی ها بود. بعد دیگه بقیه مسیر آن لاین کنترل می شه. کسی که از خارج آمده خط تولید را بهشون فروخته، همه کارها را بهشون یاد داده، اسید بریز، خاک بریز، آب بریز، دوشاخه هم زن را بزن به پریز. 

حالا یک کم بیشتر وارد جزئیات می شیم. تولید ورق روی به شیوه "الکترو وینینگ Electrowinning" شامل سه مرحله عمده است، انحلال یا Leaching تصفیه شیمیائی یا Cementation و الکترولیز . مرحله اول همون مرحله آب بریز خاک بریز اسید بریزه، جائی که خاک اکسید روی با  محلول ده درصد اسید سولفوریک حل می شه. یک واکنش گرمازای مفصل بدبو. بعد اجازه می دهند که مخلوط  خنثی حاصل یک کم استراحت کنه. بهش موادی می زنند که بخشی از آلاینده ها ازش به صورت رسوب جدا بشوند. مثلا پرمنگنات پتاسیم می زنند تا یون آهن دو ظرفیتی بشه یون آهن سه ظرفیتی و به صورت لخته از محلول جدا بشه با خودش هم یک سری دیگه از آلاینده ها  بکشونه تو تله لخته و حذف کنه. بقیه آلاینده ها که موذی تر هستند و به آسونی ها نمی شه از شرشون راحت شد را تو مرحله تصفیه شیمیائی جدا میکنند که داستانی داره برای خودش به آسونی رسوب لخته ای آهن نیست. هر مرحله هم که آلاینده ها رسوب می کنند باید محلول را از آبکش رد کرد. یعنی فیلترش کرد. نتیجه می شه محلولی بیرنگ و بو، شفاف سرشار از نمک سولفات روی که به شرط عدم حضور ناخالصی اگر جریان برق بهش وصل کنی یون روی می شه فلز، خوشگل می ره می شینه روی صفحه. 

اما از آنجا که طرح آقای دکتر ما با کنسانتره معدنی نبود و با خاک کوره ذوب برنج بود یک کمی دستورالعمل آشپزی اش متفاوت بود. اولا هیچ خاک معدنی ای در عالم نیست که یک سومش ذرات ریز برنج باشه. یک عالم براده آهن داشته باشه، کثافت کف کارگاه ریخته گری هم توش رفته باشه و مثل خاک کویر پر از نمک باشه.مثل خمیر دندون غرق فلوئورید باشه، انگاری که عوض کیسه برنج بری سراغ سطل خاکروبه  بک رستوران، بخواهی مواد اولیه آشپزی ات را از اونجا تهیه کنی. تازه هر دفعه هم بری سراغ سطل آشغال یک رستوران. یک بار عروسی به پا  شده باشه شب قبلش ، یک بار مجلس خنته سوران. یک بار شوید پلو درست کرده باشند یک بار حلوای تر! اینجوری بود که غیر از یک دوره که کارخانه، خاک ریخته گری کرمان را خریداری کرده بود که آنهم برای خودش یک پا رستوران ماکسیم پاریس به حساب می اومد، در بقیه موارد خاک ورودی از هر جهنم دره ای بود. یعنی از ماکسیم رسیده بودیم به حسن رشتی. تازه بازهم رستوران حسن رشتی ورودی آبرومندی به حساب می امد.

 بعد از اینکه کوه خاک دوب برنج کرمان تموم شد و کفگیر به ته دیگ خورد، به راننده وانت شرکت سپردند برو هر جا تو هر کارگاهی خاک خاکستری دیدی بار بزن بیار. اون هم می رفت دقیقا همین کار را می کرد. روزعلی یک بار دیده بود اطراف شهر صنعتی سمنان تو بیابون یک کپه خاک خاکستری ریخته اون هم خاک را بار کرده بود آورده بود که لاید روی داره. ببین می تونی ازش روی استخراج کنی؟ بعد از این کار که باعث خنده و گریه توامان شده بود، قرار شد کارخونه دارها اولا نمونه بفرستند که اگر عملی بود ازشون بار بخرند.بعله همه به سیستم سعی و خطا متوسل می شدند. 

فکر می کنم هنوز به سوال اساسی خیلی از شما ها جواب نداده ام. چرا اینقدر روی کیفیت  خاک ورودی و آلاینده هاش تاکید می کنم؟ جواب این سوال برمی گرده به خاصیت ذاتی عناصر. به رقابت درونی که با هم دارند. جنبشی پرهیاهو بین لایه های الکترونی هر عنصر. بحث شیرین قضیه اینجا است که اگه حوصله کنید همین جا می گم و عشوه نمی کنم تا پست دیگه معطلتون کنم.

 به زبان ساده رقابت موجود بین عناصر شیمیائی به دادن و گرفتن الکترون برمی گرده. بعضی از عناصر شیمیائی مثل روی تمایل بسیار زیادی دارند به الکترون دادن. اگر روی را بگذاری کنار آهن، اهن زنگ نمی زنه. اکسید نمی شه. اما روی به راحتی اکسید می شه. مس بسیار خسیس و مشت بسته است. قابلمه مسی شما تا اونجائی که تاب بیاره قرمز می مونه مگر اینکه آبلیمو بریزن توش یا قورمه سبزی با آبغوره مفصل درست کنید و کلی مس نوش جون کنید همراهش. عموما بعد از یک مدت می بینید که گوشه کنارهای کتری مسی یا قابلمه مسی تون سبز رنگ شده و نمک سبز بسته. طلا محاله اکسید بشه و پلاتین تحت هیچ شرایطی الکترون به دست کسی نمی ده. اینجوری ها است که می شه از خاصیت الکترون دادن و گرفتن عناصر استفاده بهینه کرد و فی المثل باتری قلمی درست کرد. اما اگر بخواهی آب سر بالا بره و مثلا روی الکترون بگیره باید براش پمپ بگذاری. آب را فواره کنی هوا. به اصطلاح باید اختلاف پتانسیل ایجاد کرد. اون مرحله آخری هم که گفتم همین بود. یک اختلاف پتانسیل حسابی برای برعکس کردن این اتفاق ایجاد می شه تا روی این دفعه الکترون بگیره عوض اینکه مخلصانه الکترون تقدیم کنه. حالا حساب کنید اگر همراه روی، نیکل، کبالت، سرب، مس، اهن، انتی موان و بقیه بر و بچ بیان مگه چلاق و بیعرضه ان که از دستگاه الکترون نگیرن؟ و قسمت خنده دار قضیه اینجا است که روی علیرغم غلظت بالاش، حدودا 50 گرم در لیتر،در برابر غلطت بسیار اندک آلاینده ها ( در حد یک میلی گرم در لیتر) کوتاه می اد. یعنی انقدر خاک به سره که اگر یک قسمت در یک میلیون قسمت( باور کنید خالی نمی بندم) آنتی موان همراه با روی وارد حوض الکترولیز بشه، به جای روی حباب هیدروژن تولید می شه و تمام کارگاه کف می کنه سیاه می شه و بالا می آره. انگاری که اندازه فقط  در حد یکی دو بار نمک پاشیدن از نمکدون، یا اندازه سر قاشق چائی خوری، تو پلوپز خونه  پودر سیانور بریزی و اهل خونه را به فنا بدهی. 

آره تا این اندازه کار شبیه به آشپزی بود.


برچسب ها : از خواب من برو بیرون. Devil Chef , javad behzadi , behadi , جواد بهزادی ,
آخرین مطالب
» از خواب من برو بیرون. Devil Chef ( پنجشنبه 31 مرداد 1392 )
» When Harry met Sally ( دوشنبه 31 تیر 1392 )
» احمدی نژاد همبازی ملی پوشان! ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» كریمی در بهشت، انصاری فرد در جهنم ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» درد بی درمان ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» مــجازی ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» شوخی ها و لوس بازی ها ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» بزرگترین وبلاگ هواداران رسپولیس ( سه شنبه 25 تیر 1392 )
» بزرگ بودن به چیست؟ ( شنبه 11 آذر 1391 )
» امروز ۳ / ۸ / ۹۱ صفحه اول تمام روزنامه های کشور ( چهارشنبه 3 آبان 1391 )
» لج بازی پیرزن خوشگذران، جنایت خیابان آزادی را رقم زد ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» صاحب انگشت موجود در همبرگر پیدا شد ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» توقف فروش برخی خودروهای پرطرفدار داخلی ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» عكس/موج سواری یک زن در چابهار ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» مذاکره پنهانی یک استقلالی با واسطه‌های قرمز ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» روز تنهایی آقای خاص فوتبال ایران ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» فوری:علی کریمی از پرسپولیس خداحافطی کرد ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» از شعرغلط خواندن رئیس جمهور تا نامه نگاری اش ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» توافق غافلگیرکننده ایران وآمریکا ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
» استقبال ضدانقلاب از نامه حاشیه ساز احمدی نژاد ( دوشنبه 1 آبان 1391 )
ADS
چت روم
نظرسنجی
نظرتون در مورد فعالیت وب چیست ؟

لینکدونی
درباره ما

یه وب برای پر کردن اوقات فراقتم ...
ایجاد کننده وبلاگ : جواد بهزادی


  • کل بازدید ها :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل مطالب :
  • آخرین بروز رسانی :

تمامی حقوق متن ها، تصاویر سایت مربوط به این سایت می باشد و استفاده از آن ها در سایت ها و وبلاگ ها با لینک دادن به سایت مجاز می باشد.
.CopyRight © 2010 - 2011 javad-behzadi Group , All Rights Reserved

Theme Design By ParsTools.Com